Deprem gibi doğal afetler, yaşayanları, izleyenleri ve onu gören herkesi derinden etkilemektedir. Özellikle o bölgede depremi bizzat yaşayan çocukların, o günden sonraki travmaları daha derin ve kalıcı olabilmektedir. Bu yüzden öğrencilerin, deprem sonrası eğitimine oldukça önem verilmelidir. Bu konuda, uzmanlardan destek alınmalı, belirlenen eğitim modelleri uygulanmalıdır.

Ülkemizde yaşanan 6 Şubat tarihli iki büyük deprem de tüm ülkeyi derinden etkilemiştir. On binlerce insanın hayatını kaybettiği, milyonlarca kişinin yaşam düzeninin bozulduğu bu depremlerden sonra, çocukların durumu da dikkate alınması gereken en önemli konudur. Bilindiği gibi eğitim; sağlık, ekonomi ve gıdadan sonra gelen en temel ihtiyaçlar arasında yer almaktadır.

En Başta Çocuklar Etkilenmektedir

Bununla birlikte depremde etkilenen öğrenciler için bundan sonra nelerin yapılması gerektiği tartışılıyor.

Bir doğal afet veya toplumu derinden etkileyen her türlü olumsuz durum, en başta çocukların psikolojilerini etkilemektedir. Çünkü çocuklar, korku ve panik gibi durumları uzun süre üzerlerinden atamazlar ve bu onların geleceğe dönük kaygı yaşamalarına sebep olur.

Peki, bu durumların yaşanmaması, eğitimlerinin yarıda kalmaması ve geleceğe daha emin adımlarla hazırlanmaları için deprem sonrası eğitim nasıl olmalıdır? Öğrencilerin, akademik başarısında bir düşüşün yaşanmaması için neler yapılabilir? Derslerin devamı bu konuda oldukça önemlidir.

Deprem Sonrası Çocuklar İçin Neler Yapılmalı?

Öncelikle depremde etkilenen öğrenciler için korkularını yenmelerine katkı sağlanmalıdır. Onlara bu durumun bir son olmadığı, doğanın zaman zaman gerçekleştirdiği bir doğal afet olduğu anlatılmalıdır. Onlara, gelecekte yine yaşanırsa nasıl önlemler alınacağı yönünde eğitimler verilmeli.

Bu konuda çocukların eğitimi çok önemlidir. Onların, eğitim hayatının devam etmesi, oldukça gerekli ve yapılması gereken birincil konudur. Bunun için çocukların gerek fiziki gerekse online eğitimlere katışımı desteklenmeli, teşvik edilmeli, takip edilmeli ve önemsenmelidir.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir