Teknoloji hayatımızın bir parçasıdır. Teknolojinin bu kadar gelişmesiyle beraber günlük alışkanlıklarımız da hızla değişim göstermektedir. Bu süreç içerisinde en çok etkilenen kişiler tabii ki de çocuklar olmaktadır. Onları teknoloji bağımlılığından koruma ve sınırlar koyma konusunda hassas olunması gerekiyor. Teknoloji verimli ve sağlıklı bir şekilde kullanıldığı zaman hayatı oldukça kolaylaştırmaktadır.

Kural koyma demişken bu konu ilginizi çektiyse “Çocuklara Kural Koyarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?” yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Bu konuda çocuklara gerektiği kadar teknolojiden yararlandırma görevi de ebeveynlere düşmektedir. Çocukların sürekli bilgisayar, tablet veya telefon başında vakit geçirmesine engel olunabilir. Çocuklarınızın internet kullanım süresi olabildiğince aza indirilebilir. Böylelikle çocuklarınız daha az yorulur.

Çocuklarınızın Teknoloji Bağımlısı Olduğunu Gösteren Belirtiler

Çocuklarınızın teknoloji bağımlısı olduğunu birtakım belirtiler ile anlayabilirsiniz. Bu belirtileri takip ettiğiniz zaman teknoloji bağımlılığından kurtarabilmek daha kolay olabilir. Çocuklarınızın teknoloji bağımlısı olduğunu gösteren belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • İnternette geçirilen zamanda kontrolü kaybetme.
  • Günlük işleri yapmakta zorluk çekme.
  • Aile ve arkadaş ortamından kopma. Sosyal hayattan kendini geri çekme.
  • İnternet kullanımı konusunda kendisini savunma.
  • İnternet ruhsal ve duygusal sıkıntılardan kaçmak sebebiyle kullanmak.

Bu belirtileri görüyorsanız çocuğunuzun teknoloji bağımlısı olduğunu söyleyebiliriz. Bu belirtilerden sonra bu bağımlılıktan nasıl kurtulabileceği hakkında bir uzman ile görüşebilir ve ona göre hareket edebilirsiniz.

Tam bu noktada önceki buradan ulaşabileceğiniz yazılarımızdan “Çocuklarda ki Ekran Bağımlılığı Nasıl Engellenir?” başlıklı okumanızı tavsiye ederiz.

Teknolojinin Bağımlılığının Fiziksel Belirtileri

Teknoloji bağımlılığı sonucunda fiziksel rahatsızlıklar da kendini göstermektedir. Bu fiziksel rahatsızlıklar hafife alınacak bir durum değildir. Bazı zamanlar bu rahatsızlıkların daha da arttığını söyleyebilmemiz mümkündür. Çocuklarda en çok görülen fiziksel rahatsızlıklar şunlardır:

  • Ellerde ve el bileklerinde uyuşma, ağrı.
  • Gözlerde yanma, kızarma ve bakışın bulanması.
  • Çok şiddetli baş ağrısı.
  • Halsizlik, yorgunluk.
  • Sırt ve boyun bölgesinde ağrı.
  • Duruşta bozukluk.
  • Uyku bozuklukları, uyuyamama.
  • Sosyal aktivitelerde azalma.

En çok görülen fiziksel belirtiler bu şekildedir. Yukarıda belirtilmeyen ama yaşadığınız fiziksel belirtileri görebilmeniz de mümkündür.

Çocukları Teknoloji Bağımlılığından Nasıl Kurtulabiliriz?

Çocuklarınıza günlük internet kullanım süresi belirleyin. Çok uzun süre ekrana bakan çocuklarınızın bakma süresini düşürün. 5 saat tablete bakan çocuğunuzun bakma süresini 3 saate indirin. Hafta başında internet kullanım planı oluşturarak bu plana uymaya özen gösterin. Hangi saatlerde ne kadar sürede internet kullanacağınızı belirleyip bu plana uyun.

Bu süre zarfında en çok dikkat edeceğiniz bir diğer husus ise sizin internete bakma sürenizdir. Çocuğunuza sınırlamalar koyup kendinizde bu sınırlamaya özen gösterin. Her gün çocuğunuzla beraber fiziksel aktivitelere yer verin. Spor yapın, dışarıya yürüyüşe çıkın, beraber kitap okuyun. Bu aktiviteleri daha da çeşitlendirebilirsiniz.

Yeni hobiler edinebilir ve el becerilerini geliştirebilirsiniz. Arkadaşları ile zaman geçirmesine izin verin. Çocuğunuzun her gün en az 8 saat uyumasına özen gösterin. Bu zamana kadar yapmak isteyip de yapamadığı şeyleri not alın. İnternet kullanmak istediği zaman bu listeye göz atın ve listedeki maddelerden birini yapmayı deneyin. Böylelikle internet kullanım süresi oldukça minimuma düşecektir.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir