Çocuklara ders çalışmayı sevdirmek, tüm anne babalar için zorlu bir süreçtir. Derslerden sıkılan ya da konsantrasyon güçlüğü çeken çocuklar için ders çalışmayı kolaylaştıracak birçok yöntem vardır. Bu yöntemler, uzmanlar tarafından verilen önerileri kapsamaktadır. Çocuklara ders çalışmayı sevdirecek bu yöntemleri uygulamak ise anne – babaların düzenli tekrarlar yapması ile başarıya ulaşır.

Çocuğa Dersi Sevdirmenin Yolları

Çocuğa dersi sevdirmenin yolları, basit ama disiplinli bir sürecin yönetilmesi ile mümkündür. Bu disiplini sürdürmek adına anne babalara görev düşmektedir. Çocuklara ders çalışmayı sevdirecek yöntemler şu şekildedir:

  • Dersi Eğlenceli Hale Getirme: Özellikle ilkokul 1. ve 4. sınıfa giden, 7 ila 10 yaş arası çocuklarda yapılması gereken temel öncelik eğlenerek öğretmektir. Bu yaş grubu, sosyal bir yetişkin olma yolunda ilk adımı atarlar. Bu sebeple, sosyal hayat, ev içinde oyunla geçirilen günlere baskın geleceği için bir bocalama yaşayabilirler. Dersleri, bir oyun kurarak çalışmak, çocuğun adapte olma sürecini hızlandıracaktır.
  • Ders Çalışılan Ortamın Çocuğa Uygunluğu: Çocuğun dikkatini dağıtacak nesneleri, çalışma alanında uzaklaştırmalısınız. Oyuncakları, televizyon ve tablet gibi dikkat dağıtıcılar olmamalıdır. Mümkünse, çocuğa özel ders çalışma masası hazırlanmalı ve sürekli orada çalışması teşvik edilmelidir. Böylelikle çocuğun ders çalışma ve ev içinde sosyalleşme alanlarının ayrı olduğu bilgisi aşılanmalıdır.
  • Ders Çalışma Ödülleri: Burada anne babaların öncelikle ders çalışmanın, çocuğun bir sorumluluğu olduğunu bildirmeleri gerekmektedir. Ders çalışma ödülleri, genellikle ilkokula yeni başlamış ve adapte olmaya çalışan çocuklar için geçerli bir kuraldır. Dersin sonunda parka gitmek, sevdiği yiyeceği vermek, çizgi film izlettirmek gibi küçük ödüller koyabilirsiniz. Bu ödüller, çocuğun dersi sevinçle bitirmesine teşvik edecektir.
  • Aynı Saatlerde Ders Çalışma: Her çocuğun belirli bir okul rutini vardır. Bu rutine göre belirlenecek bir ders çalışma programı yapılmalıdır. Bu programa göre; mümkünse çocuğun her gün aynı saatte çalışma masasına oturması gerekir. Çocuğa, o saatin yalnızca ders saati olduğunu vurgulamak gerekir. Böylelikle, çocuk ders çalışma saatlerine adapte olacak ve o saat aralığında ders çalışması gerektiği bilincine varacaktır.

Çocuğa Ders Çalışma Alışkanlığı Kazandırma

Çocuğa ders çalışma alışkanlığı kazandırma, disiplinli bir süreç ile gayet mümkündür. Burada önemli olan çocukları zorlamamak ve kızgınlık göstermeden bu süreci yönetmektir. Çocuklara ders çalışması için kızmak, dersten soğutabileceği gibi sağlıklı bir iletişime de sekte vurabilir. Bu sebeple aşağıdakilerden faydalanabilir, çocuğunuza ders çalışma alışkanlığı kazandırabilirsiniz.

Ders çalışma programı bir çocuk için olmazsa olmazdır. Nasıl ki okulda belirli bir ders çalışma programı varsa evde de oyun, ders, uyku ve yemek saatlerinin olduğu bir program olmalıdır.

Çocukların yalnızca kendilerine ait bir alanda ders çalışmasına dikkat edilmelidir. Koltukta, yerde ders çalışmak hem düzensizlik hem de dikkat dağıtıcı olur.

Ders çalışırken çocuğunuza içecekler hazırlayarak, ders çalışma rutinini renklendirebilirsiniz. ‘Bugün ballı süt içiyoruz’ ya da ‘salı günkü ders çalışma saatinde çilekli milkshake var’ gibi. Bu yöntem hem ders çalışmayı sevdirecek hem de teşvik edecektir.

Eğer çalışmaya direnen bir çocuğunuz varsa öncelikle sevdiği bir kitabı okuyarak başlayabilirsiniz. ‘Hadi gel önce sevdiğin kahramanlar bugün ne yapmış? ‘diyerek hem okuma alışkanlığı kazandırılır hem de dersten önce yumuşak bir başlangıç yapılır.

Ders çalışma programında; ders ve oyun sürelerini bir müddet eşit oranda dağıtmakta fayda olacaktır. Sürekli ders çalışmak, çocuğu sıkabilir. Eğlenceli molalar ve oyunlarla dersi birden bitirmek değil, saatlere yaymak daha doğrudur.

Çocuğa Ders Çalışma Programı Nasıl Hazırlanır?

Her çocuğun ders çalışma programı farklıdır. Burada önemli olan ders ve oyun saatlerini doğru ayarlamaktır. Bunun için anne babalara birkaç ipucu:

  • İlk başta oyun saatleri, ders saatlerinden biraz fazla olabilir. Çocuğun alışkanlık kazanmasına fayda sağlayacak ve zamanla azaltılması gerekecektir.
  • Ders çalışma programında muhakkak kitap okuma seansları yapılmalıdır.
  • Uyku saatlerine özellikle önem gösterilmeli, saat 21:00’dan sonra uyku için hazırlık yapılmalıdır.
  • Ders çalışma programında; ders çalışmakla birlikte günlük ders tekrarları da muhakkak yapılmalıdır.
  • Okuldan gelen çocuk için 1 saatlik bir dinlenme molası koyulmalı, çocuğun dinlenmesine fırsat sağlanmalıdır.
  • Pazar günlerine mümkünse ders değil yalnızca kitap okuma saatleri koyulmalıdır. Çocuğun zihninin dinlenmesi için alan yaratmak, ders programının sağlıklı işlemesini kolaylaştırır.

Alışkanlık Kazanmak Tekrarla Mümkündür

Tüm bu yazılanlar, çocukların derslerini sevmesini ve alışkanlık kazanmasını sağlayacaktır. Ancak burada en önemli faktör ebeveynlerdir. Programa sadık kalarak sabırla ve disiplinli bir şekilde süreci yönetmek, anne babaların elindedir.

Sürekli tekrar yapmak hem ailelerin hem de çocukların alışkanlık kazanmasını sağlar. Bu sebeple tüm bu yöntemlerin başarıya ulaşması için, vazgeçmemek, sabırlı ve anlayışlı olmak, anne babaların tekrarlı teşviki ile mümkündür. Bir süre sonra alışkanlık kazanan çocuk, kendi iradesi ile sürece uyacaktır.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir