Çocuk söz konusu olduğu zaman eğitim ön plana çıkmaktadır. Bu anlamda Montessori eğitimi pek çok ebeveynin ilgisini çekmektedir. İlk eğitim sürecine ailede başlayan çocuklar okul çağına geldikleri zaman iyi imkanlar ile okumak isterler. Bu nedenle montessori eğitimi ebeveynlerin ilgisini oldukça çekmektedir.
Montessori Eğitim Nedir?
Montessori eğitim adını bu eğitim türünü oluşturan pedagog tarafından almıştır. İtalya ülkesinde uygulanan bu Montessori eğitim her çocuğun bireysel olarak eğitilmesini ve ilgisine yönelik içerikler oluşturmasını savunan bir eğitim modelidir. Bu amaç doğrultusunda eğer bir çocuk eğitim alacak ise bu eğitim düzeni çocuğun yeteneğine ve bireysel öğrenme hızına yönelik olması gerekmektedir.
Montessori eğitimi içerisinde aynı sınıfta bulunan çocukların eşit seviyede sayılmasına da karşı çıkılmaktadır. Pedagog olan Maria Montessori kendi eğitim biçimini öncelikle zeka geriliği yaşayan çocukları üzerinden denemiş ve daha sonra etkili ve verimli sonuçlar almıştır. Bu sayede de bu eğitimin tüm çocuklara yönelik olabileceğini düşünmüştür.
İlk olarak çocukların neleri sevip sevmediğini tespit etmiştir. Daha sonra çocukların hareket etmeyi, özgür kalmayı, kitap olmadan okuma ve yazmayı sevdiğini ifade etmiştir. Ayrıca ödül ve ceza yönetiminden, yetişkin baskısından hoşlanmadığını da belirtmiştir.
Montessori Eğitimi Çocuğa Ne Kazandırır?
Çocuklarda montessori eğitimi uygulanması günümüzde en sık araştırılan konulardan birisidir. Bunun için pek çok anne Montessori kitaplarından veya yazılan makalelerden yararlanmaktadır. Bunun sebebi çocuklarda montessori eğitimi uygulanmasının çok faydalı olduğudur.
Ayrıca Montessori eğitim modeli evde çocuklara da kolaylıkla uygulanabilen bir eğitim modelidir. Çocuklarda uygulanan bu eğitim modelinin çocuğa kazandırdıkları ise şunlardır:
- Çocuklar kendi bireysel ve ilgi alanlarında kendilerini hızlı bir şekilde geliştirebilirler.
- Çocuklar kendi dikkatlerini yoğunlaştırmayı öğrenebilirler.
- Üretken olurlar ve çocuklarda çalışma isteği ve zevki gelişmeye başlar.
- Toplumsak bir varlık olurlar.
- Yaşadıkları kaygıları en doğru şekilde dışa vurabileceklerini öğrenirler.
- Disiplini içselleştirirler.
- Çocuklarda özgüven ve sorumluluk duygusu gelişir.
- Çocuklar problemi nasıl tanımlayacaklarını ve onu çözmek için nasıl çalışacaklarını öğrenirler.
- Çocuklar kendilerine ve başkalarına karşı daha saygılı olurlar.
Yorum yok