Özel Okullarda Fen Bilimleri Eğitimi Nasıl Olmalı?
Yerel ve merkezi hükümetler tarafından yönetilmeyen, bu sayede kendi öğrencilerini seçme hakkı olan okullara özel okul denmektedir. Özel okullar öğrenim süreçlerini özellikle üniversiteye hazırlık aşamasında öğrencilerinin kişisel olgunluk ve gelişimlerini akademik yeterliliğe uygun olacak şekilde ayarladıkları için genellikle daha çok tercih edilirler. Böylelikle öğrenci okuldan akademik, sosyal, bilişsel olarak iş yaşamına daha hazır bir şekilde mezun olabilmektedir.
Fen Bilimleri Eğitiminin Önemi
Fen bilimleri kapsamında Matematik, Geometri, Fizik, Kimya ve Biyoloji dersleri ağırlıklı olarak alınmaktadır. Özellikle bilim ve laboratuvar ortamında yapılan dersler, Fen Bilimlerinin önemini artırmaktadır. Fen Bilimleri eğitimi laboratuvar dersleri de dahil öğrenciye yaratıcı düşünme becerisi başta olmak üzere mantıklı düşünme, analitik bakış açısı, doğayı bilme, rasyonel bir bakış, realist fikirlerle geleceğini inşa etme fırsatı sunmaktadır. Bu da öğrencide bilim merakını tetiklemektedir.
Bilimsel Bakış Açısının Önemi ve Özel Okullar
Öğrencilere bilimsel bakış açısı aşılamada en önemli kriter onlara bilimi sevdirmektir. İşte bu da laboratuvar ortamında daha olası görünmektedir. Öğrenciler zaten kaliteli olan okullarında bilim sevdasına tutulmalıdır ve bunu yapma konusunda ilk görev de özel okul öğretmenlerine düşmektedir.
Bilgi okulda alınırsa öğrenci aldığı bilgileri sonrasında pekiştirebilir. Bu yüzden okulun sunacağı imkanlar öğrencinin gelişimine katkı sağlamalıdır. Fen bilimlerine ilgisi olan bir öğrenci ileride de bilimsel anlamda başarılı olabilir. Fen bilimlerini sevmek aslında rasyonalizmi sevmektir ve akıl her şeyden üstün olandır.
Bilim Nerede Öğrenilir? Bilim Öğrencilere Nasıl Sevdirilir?
Bilme tutkusu çocukta daha küçük yaşlarda bulunur. Çocuk büyüdükçe bilme tutkusu artar ve okula başladığında ise artık bilme ihtiyacını giderebilme imkanı bulur. Bilim de bilme ihtiyacından doğduğu için öğrencilerin fen bilimleri eğitiminde bilimsel çalışmalar yapması önemlidir. Bilimsel çalışmalar deneysel olduğunda öğrencilerin aklında kalması daha olasıdır.
Çocuk okulda laboratuvar ortamında yapılan bilimsel bir deneyi uzun süre hafızasından silemez çünkü belki de bu, onun bilimle ilk tanışmasıdır. Bilimle tanışma şekli önemlidir çünkü sonraki yıllarda bilime bakış açımızı belirleyecek olan okuldaki ilk yıllardır. Bu yüzden fen bilimleri derslerini sevdirmede öğretmenlere büyük görev düşmektedir.
Yorum yok