Öğrencilerin Sosyal Ve Duygusal Gelişimi Nasıl Olmalı?
Kişisel gelişimin bir parçası olan sosyal gelişim, insan psikolojisine, öğrencilerin okul dönemlerinde en etkili ve en dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bir insanın sosyal gelişim, kendi düşünce ve yargılarını, toplumda var olan diğer insanlar ile ortak bir noktada buluşması ve sosyal hayatta aynı dili konuşabilmesi anlamına gelmektedir.
Çocuklarda Sosyal Duygusal Gelişim Nasıl Öğretilmelidir?
Bir çocuğun etrafındaki bireyler ile iletişim kurabilmesi, sosyal uyarılara duyarlı olması, var olduğu, yaşadığı topluma ve kültüre değer verip saygı duyarak buna uygun davranıp yaşaması ve en önemlisi bir çocuğun kendini ifade edebilmesi, sosyal gelişim en önemli basamaklarıdır.
Bir çocuğun, öğrencinin sosyal gelişimine destek olmak için neler yapılabilir;
Bir öğrencinin ilgi alanlarını keşfetmesine yardımcı olun. Onların sosyal grup kurması ilerdeki hayatlarında kazanabilecekleri başarıyı, zafer anlatın. Nelerden hoşlandığını veya herhangi bir yeteneğini ortaya çıkartmasında yardımcı olun.
Soru sormayı öğretin. Bir kişiyle sohbet etmesi ve ona soru sorması ilerde kendini ifade edebilmesine yardımcı olacak en önemli konulardan bir tanesidir. Birçok çocuk soruyu kafasında tam kurup soramadığı, kısa cümlelerle kendisini tam anlamıyla ifade edemediği için öğrencilere sohbetin nasıl devam edeceğini öğretebilirsiniz.
Empati, sosyal gelişim için en önemli ve en gerekli özelliktir. Bir öğrencinin karşısındaki insanı anlaması ve kendini onun yerine koyarak empati kurmasını öğretebilirsiniz.
Öğrencilerde Duygusal Gelişimi Nasıl Öğretilmelidir?
Bir öğrencinin duygusal gelişim, girdiği ortamlarda sinirlendiğinde, ağladığında, sevindiğinde ve en önemlisi sinirli olduğunda duygularını kontrol edebilmesini ve onlarla nasıl başa çıkmasını öğretmek, onun iler ki hayatına katabileceğiniz en özel duygusal gelişim olduğunu bilmelisiniz. Bir öğrencinin, duygusal gelişim nasıl sağlanır ve neler yapılmalıdır;
Birinci olarak, öğrencilere doğru, yanlış, rekabet ve sıralama gibi belirleyici duygulardan uzat tutarak, not, puan olmadan ölçme ve değerlendirme yaparak başlayabilirsiniz.
Öğrencilerinize rol model olun. Birine benzemek veya onun gibi görünmenin ne kadar doğal olduğunu ve hayatının bir parçası olduğunu anlatın.
Öğrencileriniz duygularına önem verin ve onlarla bu konuyu konuşun. Duygular bir şekilde hayatımıza yön vermekte ve bazen yetişkinlerin bile başa çıkamadığı duyguların olduğunu söyleyin. Onlarla başa çıkabilmesi ve gerektiğinde duygularına karşı zayıf kalabileceklerini öğretin.
Ayrıca konunun detayını inceleyebilmek için Rehberlik Hizmetlerinin Temel Amacı Nedir? isimli içeriğimize de buradan ulaşabilirsiniz.
Yorum yok