Çocuk Gelişiminde İletişimin Önemi Nedir?
Çocuklar, dünyayı ve evreni öğrenmeye ve deneyimlemeye ilk olarak aile içinde başlamakta ve öğrenmektedir. Aile bireyleri tarafından sosyallik ile büyütülen bir çocuk, kendini ifade etmeye, cesur olmaya ve arkadaşlık kurmaya daha elverişli olur. Çocukla iletişimin önemi bu noktada ortaya çıkıyor.
Çocuk Gelişiminde İletişimin Önemi
Çocuk gelişiminde iletişimin en önemli maddesi onu dinlemektir. Bir çocuk duygu ve düşüncesini bazen konuşarak değil, farklı yöntemler ile anlatabilir. Hayalperest çocuklar, aile bireyleri ile oyun oynayarak iletişim kurmaya çalışırlar. Çocuğun etrafında var olan öğretmen, ebeveyn gibi yetişkin insanları dinleme konusunda dikkatli olunmalıdır.
Çocuğun gelişmesinde, öğrenmesinde ve empati kurmasında iletişimin yeri oldukça büyüktür. Bu sebepten dolayı çocuğunuzun bulunduğu yaşa göre gelişimin detaylarını bilmek, davranış tarzlarını ve biçimlerini gözlemlemek, gereken yerlerde sakin bir şekilde destek olmak gerekir.
Çocuğunuz ile iletişim kurarken onu dinleyebilirsiniz, davranışlarını, oyun alışkanlıklarını ve oyun sırasında yaptığı hareketleri, çizdiği resimleri, mimikleri ile bir ebeveyne bu yollar ile çok fazla şeyler anlatabilmektedir. Çocuğunuzun gün içerisinde neler yaşadığı sorun, kendinizden örnek vererek ben bugün bunları yaşadım vb. gibi konuları açarak karşılıklı diyalog kurma iletişimi yapabilirsiniz.
Çocuğunuz İle İletişim Kurun
Çocuğunuz gün içerisinde sizinle bir konu hakkında konuşmaya çalışır ve sizden ” Sen anlat ben dinliyorum.” gibi cevaplar duyması ve sizin o esnada farklı işler ile uğraşmanız, onun hayatında bazı olumsuzluklar yaratacaktır.
O gün size anlatmak istediği şey belki ufak bir problem olsa bile, sizin onu umursamaz cevabınız ve tavrınız karşısında, onun tekrardan yanınıza gelip derdini anlatmamasına neden olacaktır. Onunla bir arkadaş ya da dost gibi konuşmanız size olan güvenini arttıracak ve en ufak bir sorunla karşılaşsa bile yanınıza gelip bunu sizinle paylaşmasını sağlayacaktır.
Çocuğunuza iletişimin önemini, konuşarak, dinleyerek ve güven vererek öğretebilirsiniz. Yaptığı bir hatada onu yargılamanız, azarlamanız ya da ceza vermeniz çocuğunuzun sizden uzaklaşmasına neden olabilmektedir.
Çocuğunuz Sizinle İletişim Kurarken ve Konuşurken Yapmanız Gerekenler
- Sizi meşgul eden olayları çocuğunuz konuşurken kenara atın ve sadece onu dinleyin,
- Çocuğunuz sizinle konuşurken, onunla aynı boyda olun ve onun boy seviyesine inin.
- Çocuğunuz konuşurken onun lafını kesmeyin, anlatacaklarının bitmesi için sabredin.
- Söylediği veya istediği şey size mantıksız geldiyse bunu dışarı vurmayın, saygı duyun.
- Onun sizinle duygularını paylaşması esnasında sizde çocuğunuza sarılarak, dokunarak ve ona güven vererek destekleyin.
Yorum yok