Çocuk yetiştirmek her dönem oldukça zor olmuştur. Her çocuğun kendi fıtratından gelen bir yapısı vardır. Ama yaşadığı çevre, bulunduğu ortam ve etrafındaki insanlarla kişiliği oluşmaya başlar. Çok sınırlandırmak ya da çok serbest bırakmak doğru değildir. Bu ikisi arasındaki dengeyi kurmak gerekmektedir.

Belli başlı kuralları onlara empoze ederek hayatlarının daha düzenli olmasını sağlayabilirsiniz. Düzenli bir hayat ona güven verecektir. Öncelikle çocuklara kural ne demek onu izah etmek gerekir. Kuralın kötü bir şey olmadığını, onu zora sokmayacağını uygun bir dille anlatmak gerekir. Uygun bir dille anlatılmazsa durum ters tepebilir. O yüzden çocuklarla iletişim kurarken dikkat etmeliyiz.

Kural Nedir ve Kurala Neden Uyulmalıdır?

Kural, insan davranışlarına yön veren, uyulması gereken düzen demektir. Bunu çocuklara daha basit anlatımla ifade etmek gerekir. Tüm ebeveynler, özgüvenli, disiplinli, sorumluluk sahibi çocuklar yetiştirmek ister. Bunun yolu da kurallarla hayatı düzene sokmaktan geçer.

Aynada Gördükleriniz Sizi Siz Yapar

Çocukların her dönemde ebeveynlerini taklit ettiğini, onları örnek aldığını unutmayın. Siz ne söylerseniz, ne yaparsanız veya ne tepki verirseniz aynısını onlarında yaptığını görürsünüz. Buna ”ayna etkisi” denir. Dolayısıyla çocuklar, ebeveynin aynadaki yansımasıdır. O yüzden onların yanındaki davranışlarınıza, sözlerinize ve üslubunuza dikkat etmelisiniz. Çocuklara kural koyarken kendinize de kurallar oluşturmalısınız.

Kural Koyarken Dikkat Edilecekler​​​​​​

Koyacağınız kural açık ve net olmalıdır. Yani onların anlayabileceği en basit tanım ifade edilmelidir. Uzun uzun anlatmak veya dolaylı yoldan izah etmek kafalarını karıştırabilir.

Kural sayısı az olmalıdır. Çok fazla kural konulması, çocukta sınırlandırıldığı hissine kapılıp huzursuzluğa sebep olabilir.

Kuralı ebeveynlerin beraber kararlaştırması gerekir. Kural konusunda tutarlı davranmaları gerekir.

Koyduğunuz kurala ilk olarak sizin uymanız gerekir. Sizin uymadığınızı kuralı çocuk hiç uygulamaz. Unutmayın ki ebeveynleri örnek almak onların en kolay öğrenme şeklidir.

Çocuklara yapmaması gerekeni yaptığında uyarmak değil, yapması gerekeni yaptığında teşvik etmek önemlidir.

Kuralları hatırlamaları ve daha iyi anlamaları için somut bir hale getirebilirsiniz. Resim, şekil veya semboller bunu gerçekleştirebilirsiniz.

Kural konusunda net olmak önemlidir. Bir evet, bir hayır demek çocuğun kavram karmaşası yaşamasına sebep olabilir.

Çocuklara kural koyarken aslında ilk olarak empati duygusunu hissetmelisiniz. Bu kuralı ilk olarak ebeveynler uygulamalı ki çocukta örnek alsın. Onlar çevresinde ne görürse onu yansıtırlar. O yüzden ebeveynlere de bazı kurallara uyma yükümlülüğü düşmektedir.

Üslup oldukça önemlidir. Onlara kızmadan, naif bir anlatımla durum ifade edilmelidir. Aksi takdirde yasak olan her şey cezbedici gelecektir. Hassas ve kırılgan olduklarını unutmadan, kural koyarken dikkat etmeliyiz.

Yorum yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir